Hasi zsír

A hasi elhízás szívinfarktushoz, hirtelen szívhalálhoz vezet.

jelentkezzen, hogy elkerülje!

MI AZ ALMA TÍPUSÚ ELHÍZÁS ÉS MIÉRT VESZÉLYES?

A haskörfogat növekszik meg (szemben a körte típusú elhízással, ahol a comb és csípő nő meg). Az elhízottak 3/4-e alma típusú elhízásban szenved, ami a szív-és érrendszeri betegségek kialakulására hajlamosít.

images körte alma Hasi zsír

Sokan nem tudják, hogy mit jelent a veszélyes hasi zsír, vagy más néven viszcerális zsír. Ezen nem a bőr alatti zsírpárnákat, vagy a hason megfogható úszógumit értjük, hanem a hasüregen belül, a belek és hasi szervek között lerakódott zsír mennyiségét.

cseplesz Hasi zsír

Ez a zsírmennyiség szoros összefüggést mutat a vérzsír szintjével és a koleszterinszinttel. A hasi zsírból kimosódó zsírsejtek bekerülnek a véráramba, egyrészt lerakódnak a májsejtekben, másrészt a magas koleszterinszinttel együtt az érfalon felrakódást okoznak.

Az érfalon ez a zsíros, koleszterinből és a vér alakos elemeiből álló felrakódás szép lassan növekszik, mely előbb-utóbb elzárja az ér belsejét (lumenét). Ha az ér átjárhatóságát már nem lehet helyre állítani, akkor az a terület elhal. Ekkor következik be a szívinfarktus, vagy más néven szívtrombózis, szívroham.

Ilyen felrakódás, vagy érelzáródás lehet minden verőérben, mint például a nyaki verőerek, vagy az alsó végtag, láb ereiben is. Erre mondjuk azt, hogy érszűkület, érelmeszesedés.

Az is előfordulhat, hogy ezekből, az érfali felrakódásokból a vérárammal lesodródik egy-egy apró részlet és a vérkeringés útján például az agyi erekben elakad, ahol embóliát okoz. Az agyban az elzáródott ér miatt, az ér által ellátott agyterületen nincs vérkeringés. Attól függően, hogy ez melyik agyterületen következik be, lehet bénulás, beszédzavar, vagy ha a légzőközpontot érinti, akár hirtelen halál is. De ilyen vérrög elszabadulása kapcsán jön létre, a hirtelen halálhoz vezető tüdőembólia is.szivroham21 Hasi zsír