Szívroham megelőzése

A SZÍVINFARKTUS MEGELŐZHETŐ!

A szív- és érrendszeri betegségek hosszú ideje a vezető halálokok között szerepelnek. Mint minden más esetben, a megelőzés az igazi megoldás.

Általában terhelésre vagy idegi hatásra jelentkező, halálfélelemmel és izzadással járó nyomó, szorító fájdalom a mellkas középső részén, mely a nyakba és a karokba sugározhat. A kardiológiai szakirodalom szerint ez a „mellkasi diszkomfort” érzés szinte minden esetben mintegy megjósolja a közeledő szívinfarktust. Ha a beteg időben orvoshoz fordul, megfelelő kezelésben részesül és az életmódbeli tanácsokat is megfogadja, a folyamat ekkor még megállítható.

Korunk vezető halálokának, a szív- és érrendszeri betegségeknek a gyógyítása egyre korszerűbb körülmények között történik.

Milyen eszközök és módszerek állnak ehhez rendelkezésre?

A legfontosabb az életmód változtatása. A rendszeres mozgás, a korszerű, szénhidrátban szegény, de vitaminokban gazdag táplálkozás és a dohányzás mellőzése már önmagában is látványos eredményre képes. Rendkívül fontos rizikófaktor a magas vérnyomás és a cukorbetegség is.
A magas vérnyomásról szóló nyilvántartások Magyarországon rendkívül hiányosak, így elsősorban amerikai és angliai adatokra tudunk támaszkhatunk, amikor azt mondjuk, hogy a teljes felnőtt lakosság akár 15-20 százalékát is érintheti ez a probléma. Sajnálatos tény, hogy a magas vérnyomásban szenvedő betegeknek mindössze körülbelül felét ismerjük fel, s közülük is csupán minden második kap megfelelő kezelést. Ez az adat különösen lesújtó, ha figyelembe vesszük, hogy a magas vérnyomás megfelelő karbantartásával számos betegséget előzhetünk meg. Így például a korai érelmeszesedést, mely kialakulhat a nyaki ütőerekben, az agyban, a szív- vagy akár a veseerekben.
Minél korábban felismerjük a magas vérnyomást, annál hatékonyabban kezelhetjük. Számos kitűnő vérnyomáscsökkentőt ismerünk, ezek általában 4-6 hét után fejtik ki teljes hatásukat. A 24 órás vérnyomásmérők alkalmazásával megbízható képet kaphatunk, de talán még ennél is fontosabb az otthoni mérés. Ehhez már kaphatók megfizethető és megbízható kellékek. A kezelés akkor megfelelő, ha a vérnyomást a 140/90 Hgmm alatt tartjuk.

A legújabb kutatások azt igazolják, hogy a cukorbetegség öt-tízszeresére emeli az agyvérzés és a szívinfarktus kockázatát. Ez a betegség ugyanis magas vérzsírokkal – koleszterin- illetve triglicerid szinttel párosul, ami korai érelmeszesedést idézhet elő. A magas vérzsírok kezelése tehát rendkívül fontos. A magyar lakosság vérzsírja egyébként – részben genetikai, részben pedig táplálkozási okokból – alapvetően magasabb, mint például a japánoké. Az 5, 0 mmol/liter koleszterinszintig elfogadhatónak tartjuk az értéket, ha azonban a kórtörténetben szerepel szív- és érrendszeri betegség, akkor a koleszterin szintet még lejjebb kell vinni. Vannak tanulmányok arra vonatkozóan, hogy ha a vérzsírokat tartósan egy minimális szinten tartjuk, nem csak a romlás folyamatát állítjuk meg, de a szűkület mértéke is csökkenhet.

Forrás: Weborvos – Tóth Timea