Gyógyító alpesi iszap

Alpesi iszap, az évezredes gyógyító szer

A természet műhelyében, a leopoldskroni felszíni gyógyiszapkészletben egyedülálló hatású anyag rejlik, amelyet az emberek már 1820 óta használnak. Tudományosan bizonyított, hogy ez a kincs egyike Európa legértékesebb gyógyiszap készleteinek.
A gyógyító alpesi iszap összesen több mint 350 különféle gyógynövény hatóanyagait tartalmazza, amelyek együttesen eredményezik a gyógyító alpesi iszap kitűnő hatását. A gyógyászati gyakorlatban a kémiai alkotórészek közül a huminsav a legfontosabb.

Mik azok a huminsavak?
Tulajdonképpen a növényi eredetű, természetes anyagok, amelyek mindenütt előfordulnak a természetben. Biológiailag aktív vegyületei alkalmazhatóak különböző betegségek megelőzésére, gyógyítására, más erős gyógyszerek káros mellékhatásainak enyhítésére.
Ezek a természetben előforduló, bonyolult összetételű szerves savak az emberi szervezet számára igen fontos funkciókkal rendelkeznek.

Hogyan hatnak a huminsavak?
Egy részük a szervezetben felszívódik és a vérrel eljut a sejtekbe, más részük viszont a bélrendszerben maradva serkenti, szabályozza a bélflórát, felvehető állapotban tartja a tápanyagokat, megköti a mérgező anyagokat, majd a bélcsatornán keresztül kiválasztja őket.
Az alpesi gyógyiszap rendkívül finom részecskékből áll, nagymértékben megnövelve ennek a természetes az anyagnak a felületét. A finom részecskék közötti terek kis felszívó kapillárisokat alkotnak, ezeken keresztül a mérgek felszívódnak a gyógyiszapba, így könnyen kiüríthetők.
A huminsavakat az emberi anyagcsere nem tudja felvenni de bio- elektrokémiai hatásukkal vonzzák a szabad gyököket stb. és kihajtják őket a testből a székletürítés által.
Ez különbözteti meg minden más gyógyszertől, amelyek kémiai hatásukkal beavatkoznak az anyagcsere folyamatokba, ezért nem kívánt mellékhatásokat okozhatnak.

Mire jó a huminsav?
Befolyásolják az endokrin-rendszer működését, így szerepük van nagyon sok ismert betegség megelőzésében.
A huminsavas készítmények elsősorban a szervezet méregtelenítésére és savtalanításra kiválóak, összetevői erősíti az immunrendszert.
Kizárólag természetese alapanyagokat tartalmaznak, folyadék formájában fogyaszthatóak, külsődlegesen kozmetikai készítményekben alkalmazhatóak.
A termeszetes huminsav közel 70 féle ásványi anyagot tartalmaz, így alkalmas a mikro-elemek pótlására. Emellett segíti a nyomelenek felszívódását és hasznosulsát is a szervezetben, biológiailag aktív formában, természetes arányban.
Különösen előnyösek a szervezet ásványi anyag hiányának pótlására.
Balneoterápiában való alkalmazásuk igen elterjedt. Ekkor a fürdővízben oldott hatóanyag a bőrön keresztül jut be a szervezetbe, ugyanakkor a bőrön át kijutott méreganyagokat a vízben lévõ huminsav megköti, így méregteleníti a szervezetet.
Külsődleges felhasználás (iszappakolás) esetén is jelentõs a huminsavak gyulladáscsökkentõ, fájdalomcsökkentõ, vérkeringés serkentõ, antireumatikus, fertõtlenítõ, gombaölõ hatása.
Minthogy a huminsavak renkívül széles felhasználási spektrumot kínálnak és mellékhatásoktól mentesek, jelentősségük fokozott az orvosi rendelvényekben és a gyógyítók terápiáiban.
Szélesebb körű felhasználásuk különböző gyógykúrákban lehetséges, amikor a külsődleges felhasználást kombináljuk, a humisav-tartalmú készítmény gyakori bevételével. Ennek célja a jobb és hosszabb terápiás hatás elérése a gyógykúrák alkalmával.

A Wilhelminen Kórház (Bécs, Ausztria) tudósai dr. Hammerl vezetésével az alábbi hatásait dokumentálták a leopoldskroni alpesi gyógyiszapnak:

  • méregtelenítő hatású;
  • kiegyenlíti a vérzsírszintet és a vérnyomást;
  • a szervezet általános ellenállóképességét fokozza;
  • jótékony hatású gyomoridegesség esetében;
  • fokozza vérkeringést és fékezi a gyulladásos folyamatokat;
  • összetevőinek nagyon jó vérképző hatása van, optimalizálja a szérum-vas szintet a vérben;
  • csökkenti a bélrendszeri káros baktériumok számát;
  • vírusos megbetegedések esetén a vírusok szaporodását gátolja;
  • kiegyensúlyozza a gyomorsav termelést;
  • rendezi a bőrproblémákat; megszünteti a nehezen kezelhető ekcémát.

A huminsavak emberi szervezetre kifejtett jótékony hatásait az elmúlt évtizedekben tudományos módszerekkel vizsgálták és kísérletek során már világszerte dokumentálták.

További hatásainak feltérképezése az egészségtudományok dinamikusan fejlődő területe. Kutatók és gyakorló orvosok egymás után fedezik fel a huminsavak rendkívüli gyógyító hatásait, az érdeklődés egyre nő ezen anyagok iránt.

Fentiek alapján a huminsavak a legjobb úton haladnak, hogy a XXI. század gyógyító csodájává váljanak.

Szerkesztette:
Anger Anita, vezető tanácsadó
www.atermeszetmuhelye.com

forrás:
Altes Naturheilmittel Moor/ Dr. med. Petra Wenzel
Moor – Ein natürliches Heilmittel/ Dr. med. Shaban Fetaj; Dr. med. Hartmut Koletzko/